ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΟΦΘΑΛΜΟΥ
Το μάτι λειτουργεί όπως η φωτογραφική μηχανη.
Το φως συγκεντρώνεται από τον κερατοειδή και τον κρυσταλλοειδή φακό και περνάει από το άνοιγμα της κόρης για να εστιαστεί και να αποτυπωθεί ως εικόνα στον αμφιβληστροειδή. Στη συνέχεια η εικόνα μεσω της οπτικής οδού φτάνει και ερμηνευεται στον εγκέφαλο.
Ο βολβός περιβάλεται από ένα ινώδη εξωτερικό λευκό αδιαφανή χιτώνα που λέγεται σκληρός. Στο πρόσθιο μέρος του ματιού υπάρχει ο κερατοειδής, που είναι διαυγής και επιτρέπει στο φως να περνά και να εστιάζεται.
Πίσω από τον κερατοειδή υπάρχει η ίριδα, το χρωματιστό τμήμα του ματιού που στη μεση της έχει ένα στρογγυλό άνοιγμα, την κόρη, για να περνά το φως. Η ίριδα έχει μύες που προκαλούν συστολή (μύση) ή διαστολή (μυδρίαση), ανάλογα με τις συνθήκες φωτός που επικρατούν. Οταν υπάρχει πολύ φως προκαλείται μύση και όταν είναι σκοτάδι οι κόρες διαστέλλονται για να περάσει περισσότερο φως.
Ο κερατοειδής και η ίριδα σχηματίζουν τον πρόσθιο θαλαμο. Ο πρόσθιος θάλαμος είναι γεμάτος από το υδατοειδές υγρό, που διατηρεί τη σύσταση στο πρόσθιο τμήμα του ματιού και ευθύνεται για την ενδοφθάλμια πιεση. Η παραγωγή και αποχέτευση αυτου είναι σημαντική στην παθογένεια του γλαυκώματος.
Πίσω από την ίριδα βρίσκεται ο κρυσταλλοειδής φακός ο οποίος μαζί με τον κερατοειδή συγκεντρώνει το φως και δίνει στο μάτι την διαθλαστική του δύναμη. Για να μεγιστοποιείται αυτη πρέπει να είναι διαυγής.
Πίσω από το φακό, η κοιλότητα του βολβού περιέχει το υαλώδες σώμα, ένα διαφανές υλικό σαν gel το οποίο είναι κολλημένο στον αμφιβληστροειδή.
Πίσω από το φακό, η κοιλότητα του βολβού περιέχει το υαλώδες
σώμα, ένα διαφανές υλικό σαν gel το οποίο είναι κολλημένο στον αμφιβληστροειδή.
Ο σκληρός χιτώνας (λευκός) εσωτερικά καλύπτεται από το χοριοειδή χιτώνα, πλούσιο σε αιμοφόρα αγγεία και τον αμφιβληστροειδή που μοιάζει με ταπετσαρία. Αυτά είναι τα 3 στρώματα του ματιού.
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελείται από 3 ειδών νευρικά κύτταρα.Το φωτεινό ερέθισμα προσλαμβάνεται από τα φωτοευαίσθητα κύτταρα, τα κωνία και τα ραβδία, μετατρέπεται σε νευρικό ερέθισμα και μεταφέρεται από τα γαγγλιακά κύτταρα μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο (ινιακός λοβός).
Εξι μύες είναι υπεύθυνοι για την κινητικότητα του ματιού.
Τέσσερις ορθοί μύες : έσω ορθός, έξω ορθός, άνω ορθός και κάτω ορθός, και δύο λοξοί μύες : άνω λοξός και κάτω λοξός.