top of page

ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ

Αν ο ασθενής παρουσιάζει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, καλό θα ήταν να εξεταστεί από οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατόν:

 

  • μυγάκια και αστραπές

  • οξύ κόκκινο μάτι

  • αιφνίδια απώλεια όρασης

  • παιδί που δε βλέπει

  • πονοκέφαλος

  • τραύμα οφθαλμού

  • διπλωπία

 

 

Μυγάκια και αστραπές

Η κοιλότητα του ματιού είναι γεμάτη από ένα διάφανο υγρό σαν gel που ονομάζεται υαλοειδές. Με την ηλικία αυτό συρρικνώνεται και διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή στον οποίο είναι κολλημένο όταν είμαστε πιο νέοι. Το gel με την ηλικία μετακινείται διαφορετικά μέσα στο μάτι

 λόγω της αλλαγής στη σύσταση του και αυτό δίνει την εντύπωση σαν να βλέπει κανείς μυγάκια. Τα μυγάκια μετακινούνται σαν σκιές όταν κινείται το μάτι και ηρεμούν όταν το μάτι δεν μετακινείται.

 

Αυτή η διαδικασία λέγεται αποκόλληση υαλοειδούς.

Το υαλοειδές δεν διαχωρίζεται ποτέ πλήρως από τον αμφιβληστροειδή και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αστραπών σαν λάμψεις στην περιφέρεια του ματιού. Αν το υαλοειδές τραβήξει τον αμφιβληστροειδή ο οποίος ντύνει σαν ταπετσαρία το πίσω μέρος του ματιού μπορεί να δημιουργήσει τρύπα/ρωγμή ειδικά αν ο αμφιβληστροειδής είναι πολύ λεπτός ή αν το μάτι έιναι μεγάλο όπως πχ ένα μυωπικό μάτι. Αν τραβηχτεί και σχιστεί ένα αγγείο, το μάτι γεμίζει με αίμα που θολώνει την όραση. Μερικές φορές η δημιουργία ρωγμής μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Όταν παρατηρείτε νέα μυγάκια ή αστραπές, αύξηση των σκιών (μυγάκια) που ήδη βλέπατε ή εμφάνιση πέπλου που μοιάζει με κουρτίνα και δεν μετακινείται, καλό θα ήταν να σας δει άμεσα (εντός 24ώρου) οφθαλμίατρος για τον αποκλεισμό και αντιμετώπιση πιθανών ρωγμών στο μάτι ή διαπίστωση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

 

 

 

Οξύ κόκκινο μάτι

Τα αίτια του κόκκινου ματιού είναι πολλά και μπορούν να είναι από πολύ απλά μέχρι σοβαρά.

Καλό είναι να δείτε τον οφθαλμίατρο ώστε να αποκλειστούν τα σοβαρά αίτια του κόκκινου ματιού.

Αυτά μπορεί να είναι σε χρήστες φακών επαφής το έλκος κερατοειδούς που οδηγεί σε απώλεια όρασης στην περίπτωση προσβολής από επιθετικά μικρόβια και απαιτείται άμση έναρξη αντιβιοτικής αγωγής και τακτικοί επανέλεγχοι στο ιατρείο.

Στα σοβαρά αίτια ανήκει και το επεισόδιο οξέος γλαυκώματος κλειστής γωνίας το οποίο παρουσιάζεται σε ανατομικά προδιατεθιμένα μάτια με στενή γωνία αποχέτευσης του υδατοειδούς υγρού και εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, θόλωση όρασης, ναυτία κ κόκκινο μάτι. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση.

Άλλα αίτια κόκκινου ματιού σοβαρά είναι η οξεία ιριδοκυκλίτιδα που είναι φλεγμονή του προσθίου ημιμορίου που μπορεί να συνδυαστεί ή όχι με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση. Επίσης σε ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί πρόσφατα στο μάτι και εμφανίζουν ερυθρότητα και πόνο η ανάγκη οφθαλμολογικής εξέτασης είναι άμεση προς αποκλεισμό ενδοφθαλμίτιδας.

Αίτια λιγότερο σοβαρά που απαιτούν όμως εξέταση και θεραπεία είναι η επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα και άλλες παθήσεις του προσθίου τμήματος του ματιού.

 

Αιφνίδια απώλεια όρασης

 

Περιστατικό αιφνίδιας απώλειας όρασης με ή χωρίς πόνο που επανέρχεται ή παραμένει χρήζει οφθαλμολογικής και πιθανώς και παθολογικής εκτίμησης.

Στην περίπτωση της παροδικής απώλειας όρασης που επανέρχεται μετά από λίγα λεπτά ή και μια ώρα καλό θα ήταν να αποκλειστούν αγγειακά αμφιβληστροειδικά επεισόδια, περίπτωση γιγαντοκυτταρικής αρτηρίτιδας ή παροδικής αμαύρωσης σε ασθενείς με σχετικούς παράγοντες κινδύνου στα σύντομα επεισόδια και  να διαγνωστεί ημικρανία στα επεισόδια που διαρκούν περισσότερο αλλά διορθώνοναι πλήρως.

Στην περίπτωση της απώλειας όρασης που επιμένει τα αίτια ποικίλουν από παθήσεις αμφιβληστροειδούς (αγγειακό επεισόδιο, αποκόλληση ρηγματογενής ή εξιδρωματική), φλεγμονή οπισθίου ημιμορίου, αιμορραγία υαλοειδούς, παθήσεις ωχράς κηλίδας ή οπτική νευροπάθεια όπου μπορεί να συνυπάρχει και πόνος ή παθήσεις κερατοειδούς. Τέλος σε περίπτωση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να έχει επηρεαστεί και η όραση.

Το εύρος των παθήσεων είναι μεγάλο και η οφθαλμολογική εξέταση θα δώσει την διάγνωση.

 

 

Παιδί που δε βλέπει

Στην κατηγορία αυτή υπάγεται η περίπτωση που ο γονιός ή δάσκαλος υποψιάζεται ότι ένα παιδί δεν βλεπει. Το κατατάσσουμε στα επείγοντα περιστατικά όχι με την έννοια ότι πρέπει να εξεταστεί τόσο άμεσα αλλά με την έννοια ότι κάθε καθυστέρηση βλάπτει πολύ πιθανόν την πρόγνωση όταν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις παιδιών που διανύουν την κρίσιμη περίοδο της οπτικής ανάπτυξης όπως ονομάζεται η περίοδος μέχρι τα 7-8 έτη. Καλό θα ήταν αν υπάρχει τέτοια υποψία ή βαρύ οικογενειακό ιστορικό τεμπέλικου ματιού, να προγραμματιστεί άμεσα οφθαλμολογικός έλεγχος από ειδικό.

 

Πονοκέφαλος

 

Εμφάνιση νέου ανησυχητικού πονοκεφάλου καλό θα ήταν να οδηγήσει σε οφθαλμολογική εξέταση προς αποκλεισμό οιδήματος οπτικών θηλών. Σε αμφω οίδημα μπορεί να υπάρχει αύξηση ενδοκράνιας πίεσης ή κακοήθης υπέρταση. Απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος επειγόντως σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε μονόπλευρο οίδημα πρέπει να αποκλειστεί οπτική νευροπάθεια ισχαιμικού τύπου σε συνδυασμό με γιγαντοκυτταρική αρτηρίτιδα και να αντιμετωπιστεί άμεσα για διάσωση της όρασης και του ασθενούς.

Αν δε διαπιστωθεί οίδημα οπτικών θηλών και πάλι τα αίτια ενός σοβαρού πονοκεφάλου μπορεί να είναι ανησυχητικά σε κάποιες περιπτώσεις όπως παθήσεις υπόφυσης ή παραρίνιων κόλπων ή να υπάρχουν νευρολογικά αίτια και θα χρειαστεί αναλυτικός έλεγχος σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές ειδικότητες.

 

 

Τραύμα οφθαλμού

Σε κάθε περίπτωση τραύματος στο μάτι καλό θα ήταν να γίνει μια λεπτομερής οφθαλμολογική εκτίμηση προς αποκλεισμό βλαβών. Θα συστηνόταν να μην καθυστερήσει αυτός ο έλεγχος. Επίσης η ίδια συμβουλή δίνεται σε περίπτωση πλήξης του κόγχου ή της περιοφθαλμικής περιοχής. Απώλεια όρασης, απώλεια οπτικού πεδίου, πόνος ή διπλωπία ή απώλεια αισθητικότητας γύρω από το μάτι θα πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή.

Σε περίπτωση χημικού εγκαύματος η εξέταση από οφθαλμίατρο πρέπει να γίνει άμεσα.

 

 

Διπλωπία

Σε εμφάνιση νέας διπλωπίας η οποία εξαφανίζεται όταν ο ασθενής κλείσει το ένα μάτι και η οποία είναι αντιληπτή μόνο με τα δυο μάτια ανοιχτά απαιτείται άμεση εξέταση από οφθαλμίατρο και πιθανώς και νευρολόγο προς αποκλεισμό σοβαρών νευρολογικών παθήσεων ή άλλων πχ μηχανικών, φλεγμονωδών αιτίων ή διήθησης.

bottom of page