ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗΣ
Κερατόκωνος
Ο κερατόκωνος είναι η συχνότερη εκτασία του κερατοειδούς που χαρακτηρίζεται από προοδευτική κωνική παραμόρφωση του κερατοειδούς που οδηγεί σε ανώμαλο αστιγματισμό, αυξανόμενη μυωπία και στρωματική λέπτυνση. Μερικές φορές υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και συνήθως παρουσιάζεται στην νεαρή ενήλικη ηλικία. Υπάρχουν συσχετίσεις με συστηματικές νόσους. Ο ασθενής προσέρχεται με θολή όραση παρά την διόρθωση με γυαλι ή φακούς επαφής και συχνές αλλαγές στην συνταγή αυτών.
Η κύρια θεραπεία του κερατόκωνου είναι η χρήση ημίσκληρων (RGP) φακών επαφής. Όταν η όραση επιδεινώνεται τόσο σε σημείο που η χρήση των φακών επαφής δεν προσφέρει ικανοποιητική όραση, τότε μπορεί να χρειαστεί να γίνει μεταμόσχευση του κερατοειδούς.
Έλκος κερατοειδούς
Το έλκος κερατοειδούς είναι η διήθηση της επιφάνειας του κερατοειδούς η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια. Το σημαντικό είναι να καθοριστεί αν το έλκος είναι μολυσματικό ή μη. Από αυτό καθορίζεται η θεραπεία. Ειδικά στους χρήστες φακών επαφής η πιθανότητα έλκους είναι αυξημένη και μάλιστα από πολύ επιθετικά βακτήρια όπως είναι η ψευδομονάδα που μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Άλλα αίτια έλκους μη βακτηριακού είναι ο έρπης, οι φλεγμονώδεις ασθένειες, η χρήση φακών επαφής, η βλεφαρίτιδα και η σταφυλοκοκκική υπερευαισθησία.
Ο ασθενής παρουσιάζει φωτοευαισθησία, συνήθως πόνο που μπορεί και να απουσιάζει, κόκκινο μάτι, εκκρίσεις και δακρύρροια.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να καθοριστεί άμεσα η αιτία, να ληφθεί καλλιέργεια και να δοθεί άμεσα αγωγή ανάλογα με την αιτία.
Στην περίπτωση βακτηριακής αιτιολογίας απαιτείται πολύ εντατική παρακολούθηση.
Υποτροπιάζουσα απόπτωση επιθηλίου
Είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση στην οποία αυτόματα γίνεται απόπτωση επιθηλίου στον κερατοειδή του ματιού. Συνήθως προυπάρχει ιστορικό τραύματος ή γρατσουνιάς στο μάτι και οφείλεται σε ατελή επούλωση του αρχικού τραύματος που αφήνει ελεύθερα κύτταρα στο επιθήλιο του κερατοειδή με χαλαρή πρόσφυση στην υποκείμενη μεμβράνη. Άλλα αίτια είναι οι δυστροφίες κερατοειδούς, ο διαβήτης και η ξηροφθαλμία που προδιαθέτουν για αυτόματη απόπτωση επιθηλίου.
Το επεισόδιο συνήθως επουλώνει μέσα σε μερικά 24ωρα αλλά μπορεί να υποτροπιάσει σε διάστημα που ποικίλει από εβδομάδες μέχρι και μήνες.
Παρουσιάζεται με οξύ πόνο συνήθως κατά την αφύπνιση, κόκκινα μάτια, δακρύρροια και φωτοευαισθησία.
Η θεραπεία περιλαμβάνει:
-
Πιεστική επίδεση του οφθαλμού σε συνδυασμό με τη χρήση αντιβιοτικής οφθαλμικής αλοιφής για μερικούς μήνες για πρόληψη νέου επεισοδίου. Ο κερατοειδής συνήθως μέσα σε 2-3 μέρες επουλώνεται.
-
Υπέρτονο διάλυμα NaCl 5% αν συνυπάρχει οίδημα στον κερατοειδή
-
Τοποθέτηση θεραπευτικού φακού επαφής.
-
Επιφανειακή απόξεση του επιθηλίου του κερατοειδούς (απλή επέμβαση που γίνεται στο ιατρείο) κατά την οποία το χαλαρό τμήμα του επιθηλίου αφαιρείται).
-
Σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια μπορεί να συστηθεί απόξεση με χρήση αλκοόλης 18% και μηχανική απόξεση επιθηλίου. ή φωτοθεραπευτική κερατεκτομή με excimer laser.