top of page

ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Τι είναι ο καταρράκτης?

Είναι η θόλωση του φακού του ματιού. Ο φακός που βρίσκεται πίσω από την κόρη του ματιού πρέπει να είναι διαυγής για να αφήνει το φως να μπαινει στο μάτι και για να το εστιάζει στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού. Όταν ο φακός του ματιού είναι θολός, οι ακτίνες του φωτός δεν εισέρχονται στο μάτι, το φως διαχέεται και η όραση είναι θολή.

 

Πότε ο καταρράκτης χρειάζεται χειρουργείο?

Στα αρχικά στάδια του σχηματισμού καταρράκτη αλλαγή στη συνταγή των γυαλιών μπορεί να βοηθήσει στη διαθλαστική αλλαγή που έχει επιφέρει ο αρχόμενος καταρράκτης. Όταν όμως ο καταρράκτης είναι πιο προχωρημένος, τα γυαλιά δεν βοηθούν. Όταν φτάσει ο ασθενής στο σημείο να μην μπορεί να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες, καλό θα ήταν να συζητηθεί το χειρουργείο καταρράκτη με το γιατρό σας.

Ποιές είναι οι επιπλοκές από το χειρουργείο καταρράκτη?

Η πλειοψηφία των ασθενών είναι πολύ ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα του χειρουργείου τους. Παρόλα αυτά υπάρχουν πάντα πιθανές επιπλοκές, σπάνιες οι πολύ σοβαρές και πιο συχνές οι ελαφριές.

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Φλεγμονή, προβλήματα από την τομή, αιμορραγία, απώλεια μέρους του καταρράκτη, αδυναμία τοποθέτησης ενδοφακού, λοίμωξη και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Σε κάτω από 1% των ασθενών δεν τοποθετείται ενδοφακός την ώρα του χειρουργείου, σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται και προγραμματίζεται δεύτερο χειρουργείο για να τοποθετηθεί ενδοφακός.

 

Χειρουργείο καταρράκτη

Το χειρουργείο καταρράκτη δεν γίνεται με laser αλλά απαιτείται επέμβαση. Η επέμβαση γίνεται μέσα από πολύ μικρές τομές στον κερατοειδή που κλείνουν συνήθως μόνες τους χωρίς ράμματα.

Την ημέρα του χειρουργείου θα χορηγηθούν σταγόνες για μυδρίαση της κόρης. Το χειρουργείο περιλανβάνει μικρές τομές μέσα από τις οποίες αφαιρείται ο φακός του ματιού αφήνοντας ανέπαφη την επιφανειακή μεμβράνη που ντύνει τον φακό, ώστε μέσα σε αυτήν την προστατευτική μεμβράνη (περιφάκιο) να μπει ο ενδοφακός. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου θα υπάρχει ένα πολύ δυνατό φως που θα πέφτει στο μάτι και ο ασθενής δεν μπορεί να δει ακριβώς τι συμβαίνει. Θα μπορεί να ακούει τον γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό να μιλάει.

 

Αναισθησία

Χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία είτε με ένεση γύρω από το μάτι, είτε με σταγόνες αναισθητικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί και μέθη ή ακόμα και γενική αναισθησία.

 

Μετά το χειρουργείο

Μπορεί το μάτι να δακρύζει ή να αισθανθείτε κάποια διπλωπία ή το βλέφαρο να μην νοίγει πλήρως. Το αίσθημα ξένου σώματος για το οποίο πολλοί ασθενείς παραπονιούνται μπορεί να επιμείνει για μέχρι και 4 εβδομάδες μετά το χειρυργείο. Πρέπει να μην ακουμπάτε τα μάτια σας όσο αναρρώνουν από το χειρουργείο.

Η όραση επανέρχεται σε διαφορετικό ρυθμό στον κάθε ασθενή. Μερικοί έχουν πολύ καλη όραση κατευθείαν, ενώ σε άλλουσ μπορεί να πάρει και ένα μήνα.

 

Μετεγχειρητική αγωγή

Μετά το χειρουργείο δίνονται σταγόνες με δυο δράσεις - αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδη. Είναι απαραίτητο όσο χρησιμοποιείτε τις σταγόνες να διατηρείτε τα μάτια και τα βλέφαρά σας καθαρά χρησιμοποιώντας νερό βρασμένο που έχει κρυώσει και γάζα ή μπατονέτα απαλά πάνω στα βλεφαρα και βλεφαρίδες.

Το λούσιμο των μαλλιών μπορεί να γίνει μετά το χειρουργείο, αλλά καλό θα ήταν να μην μπει σαμπουάν στα μάτια για 2 εβδομάδες μετα το χειρουργείο.

Ελεγχος για γυαλιά μετά το χειρουργείο γίνεται συνήθως ένα μήνα μετά. Τα γυαλιά για κοντά θα χρειάζονται σίγουρα καθώς ο ενδοφακός που τοποθετείται είναι εστιασμένος κατά κανόνα για μακριά.

Καλό θα ήταν μέχρι την επανεξέταση σας  στο ιατρείο μετά το χειρουργείο να μην οδηγήσετε.

Η επάνοδος στη δουλειά μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά φυσικά εξαρτάται από το είδος δουλειάς. Αν η δουλειά σας είναι χειρονακτική, καλό θα ήταν να την αποφύγετε για 2 εβδομάδες.

Μπορείτε να ξανααρχίσετε άσκηση όπως γυμναστήριο ή περπάτημα ή σπορ 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Οποιεσδήποτε άλλες απορίες ή ερωτήσεις θα συζητηθούν με το γιατρό σας προεγχειρητικά.

bottom of page